World Music Forum NL ondersteunt dit initiatief en pleit behalve voor meer structurele aandacht bij de NPO voor World, Jazz tevens voor meer aandacht voor overige risicovolle-, traditionele-, en vernieuwende ‘global’ muziek, ook van Nederlandse bodem. Daarnaast signaleren wij al jaren dat dit gebrek aan muzikale diversiteit zich ook breder voordoet op andere mainstream media-platforms.   

____

Dinsdag 27 juni om 13.30 protesteren muzikanten en vertegenwoordigers in Den Haag. ( bron Bimpro)

Jazz- en worldmusici op de bres voor zendtijd NPO Petitieboekwerk onderweg naar Tweede Kamer De NPO biedt geen ruimte aan jazz en wereldmuziek in Nederland, terwijl zij statutair wel die verplichting heeft. Dat betoogt de Nederlandse jazz/world music scene, vertegenwoordigd door honderden musici en vijftig podia en festivals, op dinsdag 27 juni. Die dag om 13.30 wordt hun petitie voor meer zendtijd bij de NPO, gebundeld tot het boekwerk “Geen Jazz op NPO Miskent Diversiteit Nederland”, dat bestaat uit honderden uiteenzettingen van en door (inter)nationale prominenten in de Nederlandse jazz en wereldmuziek. ‘Het Nederlandse publieke omroepbestel miskent de diversiteit in Nederland,’ zegt vocaliste en BIMPro-voorzitter Fleurine, die dit probleem al sinds 2022 probeert aan te kaarten. Eerst middels een opiniestuk in het NRC, daarna met gesprekken met NPO, de staatssecretaris, een rondetafelgesprek met OC&W en een kamervraag.

De NPO gaf geen duimbreed toe, en verwees enkel naar een online themakanaal, waar volgens Fleurine aanwijsbaar geen Nederlandse jazz of wereldmuziek aan bod komt. Nu is de maat vol. “Een online themakanaal levert bovendien een schijntje op aan auteursrechtelijke inkomsten in vergelijking met een hoofdkanaal op de ether,” licht Fleurine toe. “Het rijk investeert in maar liefst negen conservatoria, maar laat afgestudeerden vervolgens in de kou staan omdat de NPO haar missie en verantwoordelijkheid niet naleeft.” In die missie staat onder meer dat programma’s niet alleen gemaakt mogen worden voor het grote publiek, maar dat zij ook kleinere doelgroepen in de samenleving hoort te bedienen. Immers, belastinggeld van alle Nederlanders wordt aan de NPO uitgegeven, en dus verdienen alle Nederlanders representatie bij de publieke omroep. Tot slot betoogt BiMpro dat deze actie in lijn is met de Meerjarenbrief Cultuur van 2022 “de Kracht van Creativiteit, Cultuur Middenin de Samenleving”, en dat dit initiatief voor en door musici moet worden omarmd als een signaal over de behoeften van podia en uitvoerend kunstenaars in heel Nederland. “Help ons cultuur toegankelijk te maken door ons serieus te nemen wanneer we voor  onszelf opkomen,” is de boodschap. Maak van jazz en world op de NPO niet langer toekomstmuziek!

Bekijk het volledige boekwerk hier, of check de website van BiMpro voor meer informatie.