(bron: Kunsten ’92)

Foto: Stedelijk Museum Amsterdam, Liam McGarry, via Unsplash

Een groot aantal voorzitters van Raden van Toezicht in de culturele sector roept het kabinet op om vanaf morgen (25 januari 2022) de culturele sector te openen. Ook zijn zij oprecht bezorgd dat de culturele sector de lockdowns van de afgelopen twee jaar niet te boven komt.

Opening tot 24 uur
De toezichthouders stellen dat de sector ook bij vorige heropeningen heeft laten zien dit zeer zorgvuldig te kunnen doen, met inachtneming van alle maatregelen en noemen de omstandigheden in lockdown van medio november werkbaar: toen konden concerten, voorstellingen en filmvertoningen tot 24 uur plaatsvinden terwijl de bar om 20 uur dicht ging.

Lange termijn
Het gaat de ondertekenaars van de brief ook om het indringende langetermijnbelang. Door de voortdurende sluitingen en heropeningen vrezen zij dat de culturele kwaliteit ook in de toekomst onder druk komt te staan. ‘Als toezichthouders zien we dat er een kritische grens is bereikt. Het gaat ons al met al om het beschermen van de culturele waarden voor de Nederlandse samenleving. Wij willen bijdragen aan het overleven van de kunst en cultuur in Nederland en daarna weer aan het verder ontwikkelen daarvan.’

Ondertekenaars
De brief aan de ministers Dijkgraaf en Kuipers en staatssecretaris Uslu is ondertekend door een groot aantal culturele toezichthouders, waaronder Jozias van Aartsen (Het Nationale Theater), Carolien Gehrels (Holland Festival), Marry de Gaay Fortman (ITA), Dorothee van Vredenburch (Koninklijk Concertgebouw Orkest), Tom de Swaan (Nationale Opera en Ballet), Mariette Hamer (de Doelen), Baharak Sabourian (Kunsthal), en vele anderen.

LEES HIER DE BRIEF