Oproep: Wij hebben jou nodig om het verschil in maatregelen tussen zzp’ers en werknemers aan de kaak te stellen!

De Creatieve Coalitie constateert dat de steunmaatregelen voor werkenden in het kader van de Corona-crisis onderling enorm verschillen. Om inkomstenverlies op te vangen en werkgelegenheid te behouden zijn werknemers met een vaste baan beter af dan zzp’ers. Werkgevers kunnen via de NOW hun werknemers volledig salaris doorbetalen. Is er tóch sprake van ontslag, dan heb je recht op een WW-uitkering. Na de WW volgt, als er inmiddels geen ander werk is gevonden, de bijstand. 

Voor zzp’ers geldt dit niet. Zij vallen direct terug op het niveau van een bijstandsuitkering, ook al verdienden zij normaal gesproken boven bijstandsniveau. Wij vinden dat niet terecht. En al helemaal niet in een sector die voor 60% uit zzp’ers bestaat!

Bij TOZO 1 kunnen we nog aannemen dat er snel gehandeld moest worden in verband met de acute crisis, maar bij TOZO 2 en 3 had het Rijk kunnen bedenken dat dit verschil onrechtvaardig en niet juist is. Wij willen dit juridisch aanhangig maken. 

            Wat hebben we nodig:

We zijn op zoek naar zzp’ers in de culturele sector die ongeveer een modaal inkomen hadden (€36.600 bruto per jaar) en dusdanig in inkomsten teruggevallen zijn dat zij een TOZO 2 hebben moeten aanvragen. Het liefst een zzp’er die een collega heeft in loondienst die nagenoeg hetzelfde werk doet en wel zijn/haar loon doorbetaald heeft gekregen. Daarmee is het verschil in ondersteuning extra goed aan te tonen. De beste route om dit juridisch aan te pakken is via een individuele TOZO 2 toekenning, oftewel jóuw goedgekeurde TOZO 2 aanvraag.

Ben jij zo’n zzp’er met een goedgekeurde TOZO 2 aanvraag, en wil je met ons dit juridische traject in? Laat dit dan weten via secretaris@decreatievecoalitie.nl. Van belang is dat je nog bezwaar kan indienen op je TOZO 2 toekenning. Meestal is dat binnen 6 weken nadat je je TOZO toegekend hebt gekregen. Omdat een aanklacht juridisch valt onder het bestuursrecht zal je eerst bezwaar moeten indienen bij de gemeente, pas daarna kun je naar de rechter. We hebben een advocaat die ons/jou hierbij gaat helpen, zowel bij het indienen van bezwaar als bij de rechter. Wellicht leidt het tot een hogere TOZO uitkering maar op zijn minst willen we deze onrechtvaardigheid aanhangig maken. Zie je dat zitten, doe dan met ons mee!