Muziekweb heeft ruim 500 wasrollen uit de periode 1902-1925 aan haar collectie toegevoegd. De collectie bestaat voornamelijk uit (instrumentale) licht klassieke en populaire muziek. De wasrollen zijn gedigitaliseerd en volledig te beluisteren via Muziekweb.

De wasrol was een van de eerste geluidsdragers. De rollen werden geproduceerd in de jaren 1877-1930. Consumenten konden (voorbespeelde) rollen kopen met muziek, maar ook ‘blanco’ rollen, zodat ze zelf thuis opnamen konden maken. De cilinders (zoals de wasrollen ook vaak worden genoemd) werden afgespeeld op een fonograaf. Ook daarvan heeft Muziekweb er enkele in huis.

De Muziekweb-cilinders zijn afkomstig van diverse particuliere verzamelaars, die hun collectie aan Muziekweb hebben geschonken. Veel van het repertoire op de cilinders is internationaal, maar ook Nederlands product ontbreekt niet. Zo zitten er opnamen tussen van Koos Speenhoff en Nap de la Mar.

De cilinders zijn volledig te beluisteren via Muziekweb. Het merendeel van de gedigitaliseerde opnamen is afkomstig van het UCSB Cylinder Audio Archive. De cilinders uit dit archief zijn na digitalisering en restauratie beschikbaar gesteld in het publieke domein.

De cilinders die niet in het UCSB Cylinder Audio Archive aanwezig waren, zijn gedigitaliseerd en gerestaureerd door Tim de Wolf van Bureau voor Audio Archeologie te Soest. Van alle cilinders zijn transcripties gemaakt in verschillende versies, zoals ‘high end’ archiefkwaliteit en een versie die prettiger in het gehoor ligt. Deze laatste versie is terug te horen via Muziekweb.

De wasrollencollectie van Muziekweb wordt vandaag tijdens een speciale bijeenkomst gepresenteerd. Meer informatie over wasrollen en de gedigitaliseerde collectie populair en klassiek is op Muziekweb te vinden.

Muziekweb is de muziekbibliotheek van Nederland, met als doel smaakverbreding en muzikale ontwikkeling. Muziekweb fungeert als beheerder van het Nederlandse culturele erfgoed op muziekgebied. Via alle bibliotheken in Nederland is muziek uit de collectie te leen. Muziekweb.nl is tegelijk catalogus, informatiebron en muziekgids. Meer dan 4 miljoen mensen raadplegen Muziekweb jaarlijks en luisteren daarbij naar ruim 10 miljoen muziekfragmenten.