(bron: Amersfoort Jazz)

20 t/m 22 november 2020

Bericht van de organisatie

Dinsdag 3 november werd bekend dat het kabinet heeft besloten om voor 2 weken extra maatregelen in te stellen. Wederom heeft dit verregaande gevolgen voor de worstelende cultuursector.



Wat betekent dit voor het festival Rabobank Amersfoort Jazz? Het is nu definitief duidelijk dat het evenement zonder live publiek moet plaatsvinden. De liefhebbers die al een ticket hadden gereserveerd zijn inmiddels per email persoonlijk op de hoogte gesteld.



Desondanks blijft de organisatie hard en veerkrachtig werken om de 42ste editie in 2020 koste wat kost te realiseren, opdat de artiesten kunnen optreden en hun publiek bedienen met mooie, spannende en meeslepende muziek. Van 20 t/m 22 november: Drie dagen, drie streams, drie podia. 19 concerten, live gestreamd vanuit Theater De Lieve Vrouw en De Observant. Voor het typische festivalcachet wordt gezorgd vanuit het online Amersfoort Jazz Café, met presentatie door onder meer SaraLee Vos en Izaline Calister.

 

World Jazz Conference

Elk jaar organiseert JazzNL parallel aan het Amersfoort Jazz festival, de World Jazz Conference en dit jaar zal deze online plaatsvinden. Meer dan 100 internationale professionals uit de muziekindustrie van over de hele wereld komen samen om te brainstormen over de huidige crisis en hoe samenwerking en kennisdeling kan bijdragen aan een eerste herstel. De conferentie vindt fysiek plaats in twee TV studio’s, één in Amersfoort en één in Johannesburg Zuid Afrika. Tijdens de conferentie kunnen buitenlandse festivals hun bijzondere talenten en laureaten presenteren voor het Sena Performers International Jazz Laureate festival.



Vertegenwoordigers van de internationale jazzscene komen samen in een virtuele ruimte om ervaringen uit te wisselen en te praten over uitdagingen van de toekomst. Deelnemers kunnen meepraten, toeschouwers kunnen de conferentie online bijwonen. Centrale onderwerp is de Survey World Jazz Network Report naar de gevolgen van de pandemie voor het wereldwijde jazz ecosysteem, een onderzoek dat JazzNL i.s.m. IKS Cultural Consulting (Zuid-Afrika) wereldwijd heeft uitgezet.

 

Films

Amersfoort Jazz eert de legendes, of ze nu dood zijn of niet. De Lieve Vrouw Amersfoort programmeert daarom de spraakmakende en indrukwekkende film ‘Miles Davis: Birth of the Cool’. Miles Davis (1926-1991): een muzikaal genie (volgens velen de belangrijkste jazzmusicus van de twintigste eeuw) en een intrigerend stijl-icoon waar zowel vrouwen als mannen voor vielen, maar ook een gewelddadige verslaafde die worstelde met racisme. De film draait op vrijdagmiddag 20/11, zaterdagmiddag 21/11 en maandagavond 23/11. Tickets via de website van De Lieve Vrouw.

Uitgelicht

 

Tineke Postma

De Nederlandse saxofoniste Tineke Postma (“Rising Star in the soprano and alto saxophone categories” – DownBeat), stond met haar nieuwe kwartet in 2020 geboekt van New York tot Trondheim, Amsterdam en Amersfoort. Met haar band, featuring de Amerikaanse avantgarde jazztrompettist Ralph Alessi, bracht zij het album ‘Freya’, een ode aan de godin, Friesland en de vrouwelijkheid.



Tineke Postma Quartet ‘Freya’

Theater De Lieve Vrouw

zaterdag 21 november | 23:00-00:15 uur

 

Steffen Morrison

De ster van de jonge souljazz zanger Steffen Morrison is rijzende. De Surinaamse Nederlander laat zich inspireren door James Brown, Otis Redding en Marvin Gaye. Het grote publiek leerde hem in 2017 kennen dankzij de single Old Enough To Know Better, die werd uitgeroepen tot Radio 2 Top Song. Hij maakte furore in De Wereld Draait Door, stond al in TivoliVredenburg en speelde op het North Sea Jazz Festival. Hij tourt in Nederland, maar ook in andere landen van Europa, zoals Spanje (zij het niet nu i.v.m. de coronacrisis).



Steffen Morrison

De Observant

zaterdag 21 november | 20:15-21:30 uur

 

Efe Erdem Three4

De veelzijdige en eigenzinnige Rotterdamse trombonist, arrangeur bandleider Efe Erdem omschrijft zijn genre als jazz / urban / classical. De jonge speler maakt naam op de Nederlandse festivals met zijn eigen projecten, maar deelde ook al het podium met sterspelers als Marcus Miller en Robert Glasper. Met zijn nieuwe project Three4 bewijst Erdem dat klassieke muziek uit 18de en 19de eeuw prachtig en verrassend samengaat met vette hedendaagse grooves.



Efe Erdem Three4

Theater De Lieve Vrouw

zaterdag 21 november | 19:30-20:45 uur