(bron: Kunsten ’92)

Stand van zaken

> De situatie is nog steeds zeer ernstig. Met name de angst voor verdere verspreiding van de Britse variant van het virus maakt versoepeling voor de cultuursector deze maand niet mogelijk.

> Er wordt binnenkort wel gestart met pilots voor sneltesten in de cultuursector. Daarover gaat vrijdag 12 maart a.s. een brief naar de Tweede Kamer.

> De inrichting en uitwerking van de Garantieregeling voor evenementen wordt begin komende week bekend gemaakt.

> Het inreisverbod voor cultuurprofessionals van buiten de Europese Unie wordt per 16 maart aanstaande opgeheven.

> De routekaart is voor (pop)podia, (film)theaters, bioscopen en andere cultuurgebouwen helaas nog niet aangepast naar het aantal bezoekers per vierkante meter; de minister zegt wel dat hier vorderingen gemaakt zijn en dat een maximum aantal bezoekers per zaal vervangen zal gaan worden.

> Het kabinet kijkt per persconferentie of versoepelingen mogelijk zijn. Eind maart mogen naar alle waarschijnlijkheid de buitenterrassen weer open met een maximum aantal gasten per tafel en per terras. Of de cultuursector over twee weken bij zo’n versoepeling zit, is nog niet bekend.

> Lees hier het bericht op Rijksoverheid.nl over de persconferentie van 8 maart 2021.





Geduld langer op de proef gesteld

Het geduld van publiek om weer veilig samen uit naar een museum, (film)voorstelling of (pop)concert te gaan of muziekles te krijgen, wordt nog langer op de proef gesteld. Culturele organisaties zijn in maart nog gesloten en er is nog geen perspectief op heropening. Komende vrijdag 12 maart is het een jaar geleden dat tijdens de eerste lockdown alle culturele instellingen werden gesloten.



Culturele organisaties hebben bewezen dat zij veilig en verantwoord bezoekers kunnen ontvangen en velen willen heel erg graag heropenen. Juist als het gaat om cultuureducatie voor jongeren moet dat in navolging van scholen mogelijk zijn. Daarnaast groeit voor velen de onzekerheid over het voortbestaan. De genereuze noodsteun tot 1 juli 2021 bereikt niet alle organisaties en de onzekerheid over het voortbestaan groeit. En dat geldt zo mogelijk nog meer voor de vele kunstenaars en zzp’ers die in onzekerheid blijven verkeren of zij in de komende weken wel of niet aan de slag kunnen en nog voldoende inkomen zullen hebben om rond te komen.



Wel is de Taskforce culturele en creatieve sector in gesprek met OCW om op bescheiden schaal te experimenteren met sneltesten. We zijn hoopvol dat door het gebruik van sneltesten de cultuursector meer ruimte zal krijgen om meer bezoekers te ontvangen dan in de routekaart is voorzien.