Bron: Kunstenbond, 1 mei 2020

Dag van de arbeid, 1 mei 2020

 #wijmakencultuur #samensterk #detijdisnu

Ik word wakker en lees snel mijn appjes door, om daarna met frisse moed weer aan het werk te gaan. Maar wat lees ik nu?

‘Het Nederlandse scheepsbouwbedrijf Royal IHC is van een faillissement gered door de overheid met een bijdrage van 400 miljoen euro. Er werken 3.000 mensen. De scheepsbouwer lijdt al jarenlang verlies.

Lees de blog van Anne-Marie Harmsen, directeur Kunstenbond

Individueel kunstonderwijs onder voorwaarden (weer) toegestaan

Individueel kunstonderwijs is weer toegestaan, mits op anderhalve meter afstand. Dit heeft minister Van Engelshoven dinsdag in de Tweede Kamer bevestigd. Een grote opluchting voor veel leden van de Kunstenbond. Een verbod op samenkomsten zoals groepslessen en koorrepetities blijft voorlopig van kracht. Lees hier meer over de situatie voor kunstdocenten.

Verschillende instellingen betalen zzp’ers alsnog uit

Op aandringen van de Kunstenbond hebben de orkesten besloten hun remplaçanten door te betalen en komt de Nationale Opera hun contractuele afspraken met freelancers deels na. We zijn er nog lang niet, maar de Kunstenbond is hoopvol gestemd als het gaat om de houding van instellingen ten opzichte van hun zzp’ers, nu steeds meer organisaties besluiten dat zij hun zzp’ers niet in de kou laten staan.

Versoepeling uren-eis zelfstandigen

Ondernemers hebben recht op verschillende soorten ondernemersaftrek. De bekendste is waarschijnlijk de zelfstandigenaftrek. Hier kunnen zzp’ers gebruik van maken als ze 1225 uur per jaar aan hun onderneming besteden en ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting.

De Corona-maatregelen betekenen voor ondernemers in de cultuursector veelal een verlies van bijna alle werkzaamheden. Om te voorkomen dat ze daardoor het recht op de aftrek verliezen heeft de Belastingdienst een tijdelijke versoepeling van het urencriterium ingevoerd.

De Belastingdienst gaat ervan uit dat ondernemers in getroffen sectoren van 1 maart 2020 t/m 31 mei 2020 ten minste 24 uren per week aan de onderneming hebben besteed, ook als ze die uren niet daadwerkelijk hebben besteed. Deze versoepeling geldt ook voor mensen met seizoens afhankelijke werkzaamheden, zoals werk voor festivals.

Lees meer over deze versoepeling
Update TOZO
Sinds  de TOZO werd ingevoerd en ontoegankelijk of onduidelijk bleek voor veel van onze leden, heeft de Kunstenbond zich ingespannen om de regeling beter te laten aansluiten bij onze achterban. Inmiddels zijn diverse aanpassingen doorgevoerd en is er opheldering gekomen over verschillende prangende zaken. Bijvoorbeeld over grensarbeid, AOW en het belang de factuurdatum versus de datum van verrichte werkzaamheden. Ook is de periode waarover TOZO aangevraagd kan worden opgerekt.
Lees hier alles over de TOZO

Vandaag gaat het noodfonds muziek van start. Muzikanten kunnen via Spotify zelf zorgen voor een aanvulling op dit fonds door hun publiek aan te spreken.

Op onze speciale Corona website vind je nog meer tips en tools waarmee je digitaal geld kunt verdienen.

Kunstenbondleden met vragen kunnen terecht bij onze helpdesk. Als lid heb je recht op juridisch advies
Kom je online koffie met ons drinken? 
Onze ‘Koffie bij de bond’ is nu virtueel. Directeur Anne-Marie Harmsen en andere medewerkers van de Kunstenbond hebben fijne en soms heftige gesprekken met leden, waarin we elkaar een stuk beter leren kennen. We houden de groep altijd klein, bij voldoende aanmeldingen sluiten we de inschrijving.
De koffie is elke vrijdag van 10 tot 11u plaats in Zoom.
Aanmelden voor de volgende week kan elke vrijdag vanaf 12 uur via deze pagina.