(bron: The Turn Club)

De VN bestaat 75 jaar.

Maar in New York is het stil. Een onzichtbaar klein wezentje verhindert de machtigen der aarde om samen te komen. Het lijkt een verre wereld: de VN resoluties, de Algemene Vergaderingen waar staatshoofden eindeloze speeches houden.

Maar er is ook iets moois aan de hand.

Vijf jaar geleden werden 17 doelen voor het jaar 2030 aangenomen. Duurzame plannen die elk vol concrete ideeën zitten waarmee onrechtvaardigheid, ongelijkheid en klimaatnood bestreden kunnen worden. 

We zijn nu vijf jaar verder.
Er was tijd van plannen, voorbereidingen en overleg.
Het decennium van echte actie begint vandaag! 

De Nederlandse ondertekening van het VN-verdrag in 1945: bekijk het filmpje Shaping The Future.
 

Ja, dat schrijf ik makkelijk. En je hoeft de VN niet te vertellen hoe dingen werken.

Maar wij, creatieve, artistieke en ondernemende mensen hebben iets dat wel degelijk kan helpen bij grote, overweldigende uitdagingen zoals een duurzame wereld in 2030.

Namelijk: ervaring.

Wat wij zien, horen, voelen op plekken in verandering is waardevolle informatie. Zeker als het niet in een rapport, artikel of spreadsheet komt, maar als het informatie is die vol gevoel, zintuiglijkheid, schoonheid is. In kunstprojecten, bij wezenlijke ontmoetingen en artistiek onderzoek ontstaat kennis over wat mensen raakt, bindt en in beweging brengt. Die kennis is nodig op plekken waar de toekomst wordt gemaakt. 

Er gebeurt zoveel dat wezenlijk, hoopvol en constructief is. Elke week is deze nieuwsbrief te klein en deel ik maar fractie van wat er gebeurt. Daar ligt het dus niet aan.

Maar hoe maken we deze ervaringen toegankelijk voor onderzoekers, beleidsmakers en scholen?

Kunnen we echt zichtbaar en vindbaar worden?

 

We gaan daarom een internationale etalage maken: What Art Can Do.

We laten zien hoe kunst ons denken, voelen en handelen kan voeden en veranderen, door voorbeelden, inspiratiebronnen en ideeën te verzamelen van over de hele wereld.
Er is een mooie website in de maak en een internationaal netwerk aan het ontstaan van mensen tot in de VN aan toe die ons willen helpen en verbinden.
Wat we nu nodig hebben, zijn schrijvers, lezers, kijkers die scherp en kritisch zijn en de meest fascinerende kunstprojecten kunnen documenteren… In het Engels.

Heb jij twee uur per week of per maand om ons te helpen?

Op donderdagmiddag 1 oktober houden we om 16 uur een online presentatie over het project. Je kunt dan ook vragen stellen en bekijken of het je aanspreekt.

Meld je hier aan (ook als je donderdag niet kunt), dan ontvang je meer informatie en t.z.t. een zoomlink. 

 

De VN, dat is uitzoomen naar het grote plaatje.
Een turn op wereldschaal.

Met een kunstenaarsmindset werken in de zorg, dat is inzoomen. Het is een turn in je werk, en bij heel persoonlijke relaties.