World Blend Café @ Pllek
Amsterdam, 25 sept 2018

Thema: Periferie, het nieuwe centrum?

Proloog

Opgericht in 2006 organiseert World Music Forum NL zo’n vijf keer per jaar zijn eigen face-to-face book: het World Blend Café. Een eetcafé ook want ze beginnen er steevast met een gezamenlijk buffet, maar dat terzijde. Deze gratis toegankelijke netwerk bijeenkomsten zijn speciaal voor de sector bedoeld, en voor iedereen die zich ermee verwant voelt. Naast een paneldiscussie over actuele onderwerpen behoren pitches, een veelbelovende showcase en dito deejay tot de telkens wisselende ingrediënten. Tot 2013 bood het Tropentheater onderdak, daarna het Bimhuis. Komend jaar reist het Blend Café door Nederland. Te beginnen bij Pllek in Amsterdam Noord waar 25 september het nieuwe seizoen opende. Welke kansen bieden zij voor boekers en muzikanten?

 

Prominent nieuws

  1. World Music Forum NL

WMF-directeur Sonja Heimann liet weten dat tijdens de WOMEX beurs (Las Palmas de  Gran Canaria 25/28 okt) drie Nederlandse groepen Lingua Franca, Son Swagga, Tabanka- zullen optreden op de off-Womex Dutch World Stage. Dit alles dankzij steun van Dutch Performing Arts. Naast de Nederlandse stand activiteiten wordt daar ook de nieuwe Dutch World Directory gepresenteerd.

Daarnaast meldde Heimann dat WMF participeert in de ‘Jazz World Contemporary Coalitie’, een denktank en samenwerkingsverband dat “Zich sterk maakt voor kwetsbare muziek en gezamenlijk opereert als lobby richting beleidsmakers en OC&W ”. Op dit moment wordt gewerkt aan een manifest met een aantal gezamenlijke speerpunten en beleidsadviezen.  Heb je ideeën over zaken waar je in de praktijk tegen aan loopt? Neem dan contact op: sonja@worldmusicforum.nl. Natuurlijk kun je ook leden van de adviesraad hiervoor benaderen.

2. Prijzen

Bandeonist Carel Kraayenhof ontving een Edison voor zijn hele oeuvre; fado zangeres Magda Mendes een Gouden Notenkraker; pianist Ramón Valle een driedubbele nominatie voor Cubadisco 2018, Cuba’s meest prestigieuze muziekprijs.

Pllek

Ruim 90 bezoekers- een mix van muzikanten, managers, journalistenen passanten- kwamen proeven van deze perifere plek. Enerzijds om te genieten van dat sublieme uitzicht over het IJ, anderzijds voor het opdoen van nieuwe ideëen en contacten, of puur voor de muziek. Een lokatie die perfect aansloot op het thema: ‘Periferie, het nieuwe centrum?’ Pllek, zo meldt de website: ”Wil mensen laten kennis maken met andere culturen en nieuwe inzichten” door oa “Muziek uit alle windstreken te programmeren”.

Sjoerd Steenbeek, oprichter/ eigenaar van Pllek vertelde hoe hij na jaren zoeken op het NDSM-terrein “Een filmisch decor van grote gebouwen in combi met brede horizon, ruimte en ruwheid” zijn droom verwezenlijkte. Via: “Het creëren van een leuke wereld gecombineerd met film en live performances, met een accent op worldbeat”. Is na 6,5 jaar zijn plan geslaagd? “Ik begon met 8 man personeel, nu zijn het er 120”. Zijn oorspronkelijke missie wil hij niet uit het oog verliezen, zodat aandacht voor inhoudelijke programmering meer kans krijgt.
Site Pllek

 

Panel

Behalve Pllek bouwen ookandere pionierende podia aan de cultuur van de toekomst, met een oor voor de hele wereld. “Welke kansen bieden zij voor boekers en muzikanten?” zo luidde de vraag aan het panel.

  1. Filmmaker Remy Vlek vertoonde de trailer van zijn documentaire‘Van wie is het IJ, van wie is de stad?’(2017).Daarin volgt hij de omslag die Amsterdam Noord in tien jaar doormaakte. Destijds nog een ruimte vol experiment waar cultuur de aanjager werd voor community building.Vlek: “Noord kent vandaag veel nieuwe centra en speelplekken. Behalve de Tolhuistuin en het NDSM-terrein waar het allemaal begon zijn er nu ook De Ceuvel, Keppler, Stoomzaal, Zonnehuis, On the Roof en FC Hyena”.  Met de vestiging van Filmmuseum Eye (2010), de A’DAM Toren (2016), nieuwe hotels enhoreca dreigt een tweede omslag, Vlek: “De economische realiteit gaat de culturele identiteit overheersen”. Wat kan een stadsdeel daartegen doen? “Via een ‘cultuurtafel’ hebben we de krachten gebundeld. Daaruit onstond onlangs het Noord Fonds dat iedereen een kans biedt om eigen projecten te verwezenlijken”. https://nl-nl.facebook.com/filmwerk.remyvlek
  2. Ook in Utrecht loopt nu zo’n initiatief alwaar een àndere periferie centraal staat. Miriam Brenner (Kokako Music, coördinator Stichting Utrecht Wereldmuziek-STUW). “Wereldmuziek vindt niet meer exclusief plaats op één podium in het centrum, maar juist op verschillende lokaties dwars door de hele stad”.Tot 2020 beschikt STUW over een budget van twee ton: “Wij zijn de verbinder en coördineren concerten en festivals op het gebied van wereldmuziek. Niet door zelf te programmeren, maar door financieel bij te dragen aan allerlei initiatieven”.
    utrechtwereldmuziek.nl
  1. Een derde invalshoek bood Yassine Boussaid. De Meervaart lijkt ‘perifeer’gelegen in Amsterdam West, echter binnen enkele jaren bouwde hij dit podium uit tot een toonaangevend centrum. Onder de paraplu van het Amsterdams Andalusisch Orkest ontwikkelde hij een reeks succesvolle projecten waarin muziek, dans en poëzie versmelten. Zoals Ziel/ Rouh, Maghreb Icons, Alhambra Poetry, Malhoun Jazz en het Ud Festival. Boussaid: “Daarmee laten we de rijkdom en de actuele betekenis van de arabo-andalusische cultuur zien”. Met tournees, deelname aan het Holland Festival en concerten in het prestigieuze Concertgebouw haalt hij ‘de periferie naar het centrum’. De 2e editie van het Ud Festival kondigde Boussaid aan met een spontaan optreden van ud-master Ahmed El Maai: “De ud symboliseert de muzikale brug tussen Oost en West, El Maai is een van de architecten”. udfestival.nl

* Pitches

  1. Juliano Abramovay speelt in Amazonon and Magma Quartet. Zoekt uitwisseling tussen Brazilië en Nederland mbv boekers en andere muzikanten. Contact: juliano.abramovay@gmail.com
  2. Contrabassist Daniel de Boer & accordeonist Simone Botasso zoeken: a.speelplekken; b. een boeker; c. ondersteuning voor hun debuut-album (label of fonds). Contact: www.facebook.com/DNLbottassodeboer
  3. Sarod-speler Avi Kishna is verbonden aan Imperceptible Art, een platform voor Indiase muziekprojecten als RaagMala Suite. Hij zoekt boekers en podia. Contact: www.imperceptibleart.eu

 

Performers

Deejay: Sonny Groeneveld
facebook.com/sonny.groeneveld

 

Conjunto Papa Upa
Een psychedelische muzikale reis met: Alex Figueira – timbales en percussie, Gabriel Milliet – gitaar, Sem Egter van Wissekerke – bas, Jarno Pieter Abraham – orgel, Gerardo Rosales – conga’s.

 

Deejay: Sonny Groeneveld

Drummer bij o.a. The Mysterons en Jungle by Night.

 

Presentatie en verslag: Stan Rijven
Foto’s: Charlie Crooijmans 
Redactie, productie: Sonja Heimann
Assistent productie: Dewi Kuen