Het culturele seizoen is weer van start gegaan!
Wie per IJ-pontje naar Amsterdam Noord oversteekt beland direct in de culturele Bermuda-driehoek van Eye Filmmuseum, Adam Toren en Tolhuistuin.Direct daarachter ligt de echte Tolhuistuin verscholen, inclusief een door weelderig groen omlijst houten paviljoen. Ideale plek voor de opening van het nieuwe Blend Café seizoen. Oftewel de face-to-face-book bijeenkomsten van de Nederlandse worldmusic scene, die sinds 2006 worden georganiseerd. Na een lange corona-periode biedt deze editie een update van de laatste ontwikkelingen in het culturele veld. Met tips & tricks van doorgewinterde cracks als Monica Akihary, Danka van Dodewaard en Jerome Willems over de aanstaande WOMEX-muziekbeurs (Lissabon,19-23 oktober). Plus vier pitches, drie showcases en twee MC’s: Maite Hontelé en Stan Rijven.
- Sonja Heimann (directeur WMF NL): een update
1.1. World Music Forum NL (WMFNL) in een volgende stap van professionalisering van het platform is het noodzakelijk voortaan een entreeprijs voor de Blend Café’s te vragen, studenten uitgezonderd. Ook zal binnenkort een contributie voor aangeslotenen worden ingesteld, waaraan voordelen verbonden zijn, zoals gratis toegang tot Blend Café’s, en vermelding in de ‘Who is Who’-gids.
1.2. WMFNL is met een eigen stand aanwezig op de WOMEX en fungeert als hub en servicepunt voor alle Nederlandse artiesten en instanties die daar aanwezig zijn. Je kunt je nog altijd aanmelden voor WOMEX met de extra WMF netwerkkorting.
1.3. Zet 1 november 2022 alvast in je agenda want dan viert het WMFNL zijn 15-jarig jubileum in TivoliVredenburg, met een symposium en showcases.
- Maite Hontelé & Danka van Dodewaard (directeur Amsterdam Roots)
Wie is Danka?
Danka komt uit Maastricht en verhuisde voor de studie Letterkunde naar Amsterdam Daarnaast was ze (chef)kok en organisator van muziekavonden in Bitterzoet. Vanaf 2006 deed ze productie voor de Flamenco Biënnale, daarna voor Rasa Muziekcentrum: “Dat waren tijden van overvloed en verdieping”. In Rasa ”Kon ik mijn honger naar allerlei verschillende muziekstijlen stillen”.
Netwerken in het World Blend Café
Danka geeft aan hoe belangrijk de netwerkfunctie van de Blend-bijeenkomsten, die in 2006 in het Tropentheater begonnen, voor haar zijn geweest: “Om gedachten uit te wisselen of klussen te krijgen”. En: “Dit kleine deel van de muzieksector voelt als een warm bad. De popscene is veel harder en masculiener”.
Welke veranderingen heeft Danka bewerkstelligd bij Amsterdam Roots?
Inmiddels werkt ze al tien jaar voor Amsterdam Roots, waarvan zes als directeur. Het Open Air Festival op zondag in het Oosterpark is hierbij leidend. Het festival heeft zich in de loop van de jaren getransformeerd tot een multidisciplinair evenement met dans, theater, spoken word en circus. Danka werkt intensief samen met curatoren die jong zijn en de tijdsgeest goed aanvoelen. Zodoende is er extra aandacht voor straatcultuur waar een jonger publiek op afkomt. Gelijkertijd bieden de andere disciplines meer ruimte om te werken met Nederlandse artiesten.
Wat moet je weten als je naar de WOMEX-beurs gaat?
Volgens Danka is de WOMEX ontzettend intens maar toch noodzakelijk omdat alles en iedereen daar aanwezig is. Als festivaldirecteur is ze daar zelf minder benaderbaar, “Omdat het anders niet te doen is, iedereen wil je spreken”. Tip 1- Ze benadrukt dat je als artiest je materiaal in orde moet hebben, moet zorgen voor goede kwaliteit van beeld en geluid. Tip 2- “Probeer een agent te vinden. Alleen al vanwege het feit dat internationale festivals willen dat je zelf je transport regelt. Tip 3- Het allerbelangrijkste? “Zorg ervoor dat je een persoonlijk verhaal hebt”.
(Check het fotoverslag op Flickr, de tekst gaat door onder de foto)
-
Showcase I.
Duo Beshno: Hamid Reza Behzadian (slide guitar) en Cengiz Aslanpay (ney, zang)
- Stan Rijven & Jerome Willems – EBB Music
Earth Beat en BLIP Agency zijn dit jaar gefuseerd tot EBB Music, om hoeveel artiesten gaat het nu?
EBB Music vertegenwoordigt ongeveer 200 groepen, waarvan een groot deel uit Nederland, de rest uit Europa en wereldwijd. Rijven: “Je mag het geen wereldmuziek meer noemen, maar toch. Altin Gün heet op jullie site ‘Turkish psychedelic’, Yin Yin brengt ‘Thai psych funk’, Angelique Kidjo maakt ‘afrofuturism’, Pongo speelt ‘kuduro’ en Waqwaq Kingdom Japanse ‘psychedelic minyo rave’. Jerome: “Het maakt namelijk niet uit waar de artiest vandaan komt, ze maken rock, pop of dance. Bij de meeste festivals sta je al 1-0 achter als je Afro Cuban Pop wereldmuziek noemt”.
Jouw gouden tips voor de WOMEX-beurs?
Volgens Jerome kun je alleen maar een carrière opbouwen als je op de lange termijn denkt. Het gaat nu eenmaal niet snel. “Het is ook goed een team om je heen te bouwen dat je feedback kan geven. Je hoeft niet alles in je eentje te doen. Denk er goed over na waar je wilt staan over een jaar”. Bijvoorbeeld op Lowlands? “Misschien kom je daar terecht maar misschien zijn er veel leukere festivals”. En: “Bedenk goed wat je gaat doen op de WOMEX, bereid je voor! Onderzoek wie en waarom je mensen wilt spreken. Zorg voor een goeie bio en bruikbare foto’s”.
In de jaren ‘80 en ‘90 was er sprake van overvloed, vandaag is er schaarste…
Er was volgens Jerome destijds inderdaad meer ruimte en geld om de diepte in te gaan. Anderzijds zijn de speelplekken toegenomen, er is nog nooit zo divers geprogrammeerd: “Tegenwoordig is diversiteit ook belangrijk voor commerciële zalen. Mensen zijn benieuwd naar de niche. Er is dus wel meer ruimte maar het gaat minder de diepte in”.
De rol van sociale media valt niet meer weg te denken.
Volgens Jerome moet je kijken wat voor jou werkt: “Facebook is geen plek voor jongeren, die zitten massaal op Tiktok”. Hoewel het volgens hem niet zaligmakend is “Blijft je présence op de sociale media een manier om je publiek te vinden en interactie daarmee te hebben”.
5. Showcase II.
Chieko Donker Duyvis (cello/ zang)/ Theo de Blasis (gitaar)
6. Maite Hontelé & Monica Akihary – Boi Akih
Maite vertelt over haar eigen ervaringen tijdens WOMEX 2006 en zag hoe voortvarend Monica er te werk ging.
Monica had één doos met 25 cd’s en 100 briefkaarten. Haar platenlabel Enja stond ook op WOMEX en die adviseerde goed na te denken aan wie ze haar materiaal zou kunnen geven. “Daarom is het belangrijk dat je voorwerk doet: welke festivals vind je interessant en welke passen bij je?” Vraag je daarnaast af: “Wat is mijn publiek en in welke zalen wil ik spelen?” Omdat Boi Akih luistermuziek is brengt met veel improvisatie past hen een zittend publiek beter. De vraag is welke programmeurs hier feeling voor hebben.
Monica is een echte verhalenverteller
Je moet volgens haar je pitch voor elkaar hebben. Probeer het zo persoonlijk mogelijk te houden: “Waar ligt je kracht?” Verder probeert Monica altijd vriendschappen op te bouwen. Als je nieuw materiaal hebt kun je de programmeurs makkelijker op de hoogte houden: “Je moet niet gaan smeken want dat werkt averechts. Neem de tijd om iemand te leren kennen. Ga samen koffie drinken of lunchen. Zo leer je de mens achter de programmeur kennen. Als je een bepaalde setting nodig hebt kun je dat makkelijker bespreken”.
Hun album ‘Storyteller’ is in de corona periode ontstaan.
“Storyteller is in coronatijd gemaakt met koraspeler Zoumana Diarra, maar die overleed in die tijd. Alles was voorbereid voor optredens”. Monica benadrukt dat netwerken zo belangrijk is: “Want hoe anders vind je muzikanten met wie je kunt samenwerken”. Door percussionist Vernon Chatlein en Dodó Kis op blokfluit heeft het gedachtegoed van Zoumana zich verder kunnen ontwikkelen.
Boi Akih (Monica samen met Niels Brouwer) bestaat al 25 jaar en bedenkt altijd nieuwe projecten: “Je moet je ontwikkelen maar ook trouw blijven aan jezelf”. In november staat Boi Akih in De Roode Bioscoop met een nieuw kwartet.
7. De pitches
7.1. Singer-songwriter Estrella Acosta heeft een nieuw project!
Esquina 25 bestaat uit Marc Bischoff, Efraim Trujillo, Samuel Ruiz, Enrique Firpi, Gerardo Rosales & Estrella Acosta. “Onze toernee met Cuban Country Queens staat gepland. We hebben al een paar mooie concerten achter ons, n meer publiek nodig, maar de podia leggen die taak bij de musici”. Ze werken hard op social media, zoeken vooral steun bij schrijvende pers en bij radio & televisie. “Wie kan helpen dat te realiseren, en hebben jullie meer ideeën voor publiekswerkving?”
Contact: estrella@xs4all.nl; M: 06- 4855.0977
7.2. Lo Boelhouwers van Stichting Makas Music
Lo zoekt samenwerkingen met wereldmuziek podia en festivals om de Anatolische rockmuziek van Makas te presenteren.
Contact: info@loboelhouwers.nl, M: 06-5103.0784
7.3. Esat Ekincioglu van Chilli Chilli Agency- AVA Trio
Esat is de manager van het AVA Trio en de groep KUHN FU. Voor beide bands is hij op zoek naar concert- en festivalmogelijkheden, en samenwerking met andere bookers. Beide bands komen met nieuwe albums die binnenkort verschijnen. Contact: chillichilliagency@gmail.com; M: 06-4894.6217
7.4. Leonardo Prieto Ensemble
Contact: leonardo.prieto12@gmail.com M: 06-8274.3170, Zie crowdfunding: Voor de kunst
Showcase III.
Nawras Altaky (componist/zang/ud), Sjahin During (percussie)
Verslag: Charlie Crooijmans
Foto’s Ton Maas en Tim Jonker