De maand januari ontleent haar naam aan de Romeinse god Janus, die twee gezichten had en twee kanten opkeek. Aldus op 21 januari tijdens het eerste World Blend Café van 2016 een terug- èn vooruitblik met o.a.:

– De ‘andere’ muzieklijstjes van 2015
– Nieuwe muziekfestivals
– 10-jarig jubileum World Music Forum NL
– Internationale plannen met Dutch Performing Arts
– Meldpunt Migranten Muzikanten

(blader hieronder door de photoslide)
Nieuwjaars Blend Café - 2016 januari, 21

Netwerk migrantenmuzikanten
Chrispijn Oomes kondigde in december een nieuw initiatief aan: migrantenmuzikanten. Het idee is om lokale initiatieven, zoals in Amsterdam, Eindhoven en Groningen, met elkaar in contact te brengen. Eerder deze week vond de eerste netwerkbijeenkomst plaats. Daar werd besloten te komen tot een digitale marktplaats/database met gegevens van mensen die concerten willen organiseren, maar ook muzikanten die graag willen optreden. Een ander initiatief is ‘instrumenten voor vluchtelingen’, dat is opgezet in Amsterdam. Heeft u nog een viool of accordeon (in goede staat) op zolder liggen? Stel die dan beschikbaar aan vluchtelingenmuzikanten. Gezocht wordt ook naar mensen die instrumenten kunnen repareren. Donaties voor aanschaf en reparatie van instrumenten zijn welkom op de rekening van Musicians Without Borders in Alkmaar.

Op allerlei plekken in het land zijn spontane initiatieven ontstaan om in azc’s muziek- en danslessen te verzorgen of asielzoekers te vragen zelf les te geven. De Utrechtse groep Tegenwind werkt samen met de Band Zonder Verblijfsvergunning. Op FaceBook vind je de pagina meldpuntmigrantenmuzikanten. Er is dringend behoefte aan locaties waar deze muzikanten kunnen optreden.

Op 30 januari organiseert Rasa in Utrecht een avond waar Nederlandse bands vluchtelingenmuzikanten adopteren en coachen.

De andere lijst
Naast de Top2000 en andere poplijstjes is er ook de jaarlijst van MixedWorldMusic.com. Bas Springer en Ton Maas vertellen over de mooiste concerten van het afgelopen jaar. Ton over de achtergrond: 9 jaar geleden als twee papieren magazines – Beyond en Mixed – later samengevoegd tot Mixed.

Na tien nummers bleek de commerciële basis toch te smal en volgde de overstap naar een digitaal magazine met inmiddels zo’n 10.000 unieke bezoekers per maand en een nieuwsbrief met ruim 7.000 abonnees. De beste wereldmuziekagenda van de Benelux, steeds nieuwe cd-recensies, interviews en redactionele artikelen over concerten, tournees en festivals. En dat allemaal gratis toegankelijk.

Bas vertelt over de hoogtepunten en trends van het afgelopen jaar: veel genoemd door de Mixedmedewerkers waren de concerten van Pat Thomas, Didier Laloy met Kathy Adam, Cheikh Lô, Savina Yannatou en de Bosnische sevdahzanger Damir Imamovic. Een opvallende trend van de afgelopen tijd is de herwaardering voor Afrikaanse artiesten van weleer, ook door een jong publiek: eerst Orchestre Babobab, toen Pat Thomas en binnenkort de Kaapverdische accordeonist Bitori.
Zie voor de cd-toplijst 2015 de site van www.mixedworldmusic.com

Ton: Zeer opmerkelijk is de vermelding van maar liefst twee Britse folk-acts in de gezamenlijke Top-10 van de Mixedmedewerkers: The Unthanks en Sam Lee. Een andere trend is het succes van duo’s die niet bepaald dansbare muziek maken, zoals Laloy/Adams en Ballaké Sissoko met Vincent Segal (eerste plaats). Wat verder opvalt, is de toenemende belangstelling voor wereldwijde muziek op popfestivals.

Greep uit komende festivals
Matti Austen over Amersfoort Jazz: belangrijk onderdeel dit jaar is de uitwisseling met muzikanten uit Zuid-Afrika. Sinds hij stopte met zijn eigen wereldmuziekfestival GlobalVillage, wordt het muzikale spectrum van Amersfoort Jazz verbreed met invloeden uit andere culturen. Andere primeur: ‘pop-up festival’ Vreemd Wild, door de vijf groepen van het Amsterdam Artist Collective. Het festival vindt plaats op 27, 28 en 29 mei.

Mirjam Barendregt over het Amsterdamse Grachtenfestival: Ook daar verbreding, met bijvoorbeeld een Spaanse pianist die zowel klassiek als jazz speelt. In 2014 werd de eerste jazz geprogrammeerd en vorig jaar voor het eerst niet-westerse muziek uit Turkije. Voor dit jaar staat een Chinees orkest gepland dat speelt op traditionele instrumenten. Zij gaan samenwerken met accordeonist Vincent van Amsterdam. Het festivalthema is dit jaar ‘Overbruggen’. Niet alleen maar concerten in de gracht, maar ook in kerken en een synagoge. Gezocht wordt nog naar een moskee. In maart wordt de programmering afgerond, dus wie er nog wil optreden, haaste zich.

Jaime Rodriguez over Colores Colombia, het eerste festival in Nederland met uitsluitend Colombiaanse muziek in december met het Bimhuis als hoofdpodium: naast verschillende muzikale stijlen en tradities is er ook een randprogrammering met een tentoonstelling van een Colombiaanse schilder. Daarvoor wordt nog gezocht naar een galerie of andere locatie. Bovendien wordt gezocht naar een filmzaal om enkele documentaires van een Colombiaanse antropologe te laten zien.

Yassine Bousaid over Andalus Voices en het ûdfestival: Binnenkort een eerbetoon aan alle sterren uit de Maghreb die zijn beïnvloed door de Andalusische muziek, van raï-synthesizer tot gnaoua-beat. Naast traditie ook moderne invloeden en ongebruikelijke combinaties. De afgelopen decennia zijn er zoveel interessante ûdspelers opgestaan die in een grootstedelijke setting voor vernieuwing hebben gezorgd – denk aan Dhafer Youssef, Trio Joubran en Anouar Brahem – dat het hoog tijd werd voor een ûdfestival. Het wordt een weekendevenement dat in oktober zal plaatsvinden in Rasa.

10 Jaar World Music Forum NL
Met directeur Sonja Heimann en Susanne Moed (Dutch Performing Arts). Na tien jaar lang bruggen te hebben geslagen – eerst binnen de eigen sector, vervolgens naar andere disciplines als jazz en klassiek en dankzij de steun van DPA ook naar het buitenland – vieren we dit jaar ons tienjarig bestaan op 7 en 8 september met een showcaseprogramma met buitenlandse gasten. Vanaf begin maart kunnen in Nederland gevestigde artiesten zich daarvoor aanmelden. De selectiecriteria worden binnenkort bekend gemaakt. Medio mei moet de programmering bekend zijn. Van het showcase programma en het conferentie onderdeel bekend zijn   Alle professionals uit de sector zijn in september welkom om naar hartelust te netwerken met de buitenlandse bookers, programmeurs en journalisten die worden uitgenodigd.

Pitches

Nader Issah – Palestijnse saxofonist uit Syrië, sinds drie maanden in Nederland. Breed georiënteerd, van Charlie Parker tot Arabisch klassiek tot pop. Zoekt muzikanten en bands met wie hij samen zou kunnen spelen.

Mark Nieuwenhuis en Jeff Heijne. Duo zoekt optredens en tips over hoe ze zich het beste kunnen promoten bij theaters. Wil ook grasag samenwerken met andere muzikanten vanuit de eigen crossover tussen flamenco (gitaar) en jazz (trompet).
Contact Marc Nieuwenhuis: marc.nieuwenhuis@chello.nl | T 06-18574991

Azim Koning – mede-oprichter AfroVibes in 1999. Begonnen als een avond in de Rode Hoed, inmiddels jaarlijks festival in meerdere locaties en steden. Theater, dans, muziek, design, spoken word etc. Bijzonder is dat Afrikaanse makers (theater, dans, choreografie) worden verbonden met jonge makers uit Nederland. Dit jaar speciaal project met steun NL ambassade in Zuid-Afrika: samenwerking van rapper Hemeldesem uit Kaapstad met Akwazie. Tweede project met steun FPK: Joep Pelt maakt album met oude en jonge Zuid-Afrikaanse muzikanten.
Meer info: www.afrovibes.nl

Showcase: Shishani & the Afro Namibian Tales Nieuw jaar, nieuwe ontdekking. De flamboyante zangeres Shishani Vranckx excelleert in krachtige songs van afro-europese oorsprong. Met Shishani & The Afro Namibian Tales verrijkt ze het obligate singer/ songwriter genre via avontuurlijke harmonieën en experimentele instrumentele bezetting. Die eeuwige gitaar krijgt nu gezelschap van cello, kora, mbira en percussie. Belofte voor 2016. Bekijk Youtube Line-up: Shishani Vranckx (NAM/BE)- vocals & guitar, Bence Huszar(HU) – cello, Debby Korfmacher (DE/NL) – mbira,kora & vocals, Sjahin During (TR/NL) – percussion set
Meer info: www.shishani.nl

DJ: Rebel UP! ‘Diasporic sounds from the global underground’. Dit collectief van DJ’s en VJ’s organiseert regelmatig zijn eigen avonden in Nederland en België. Beluister alvast de Mixcloud Programma. Meer info: www.rebelup.org