Into The Great Wide Open / De Unie: een oproep tot solidariteit
Onder andere binnen het team van VNPF-lid ‘Into The Great Wide Open’ bestaan serieuze zorgen over de toestand in de wereld. Naast zorgen, maken ze er ook werk van. Uitgangspunt van De Unie is de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, zoals aangenomen door de Verenigde Naties in 1948. De VNPF vindt dat ook en ondersteunt dit initiatief.

Cultuurbeleid

VNPF, VSCD en NAPK organiseren: kenniscongres één overheid
O.a. deze drie brancheorganisaties markeren met dit congres het begin van een lobbytraject waarin ze een visie en standpunten ten aanzien van een wettelijke verankering voor een nieuw cultuurbestel willen vormgeven.

Beantwoording Kamervragen over de arbeidswetgeving in de vrije, niet gesubsidieerde, culturele sector
Minister Van Gennip (SZW) geeft antwoord op vragen over het functioneren van arbeidswetgeving in de vrije, niet-gesubsidieerde, culturele sector. Het Tweede Kamerlid Warmerdam (D66) heeft deze vragen gesteld.

Arbeidszaken

Geef je loopbaan een gezonde impuls: nog gratis loopbaan-APK gesprekken beschikbaar!
Hoe sterk sta jij in je werk? Neem je loopbaan eens onder de loep met de kosteloze Loopbaan-APK!

Wet Toezicht Gelijke Kansen bij Werving en Selectie: wat je moet weten
Het wetsvoorstel voor het toezicht op gelijke kansen bij werving en selectie bevindt zich momenteel in behandeling bij de Eerste Kamer.

Navigeer door de wereld van pensioenen: kennissessie gericht op werkgevers met of zonder pensioenregeling in de culturele en creatieve sector
Kom op 1 maart 2024 naar Het Huis Utrecht (in Utrecht) voor een intensieve voorlichtingssessie, georganiseerd door digiPACCT in samenwerking met het programma Oog voor Impuls en de Stichting van de Arbeid, specifiek ontworpen voor de cultuursector.

Minimumloon stijgt extra per 1 juli 2024
Begin 2024 heeft minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een wetsvoorstel ingediend om het wettelijk minimumloon per 1 juli 2024 met 1,2% te verhogen. De stijging komt boven op de stijging via de reguliere indexatie.

Een stressvrij team in 2024? Zo pak je dat aan
In de eerste maand van het jaar hebben we vaak allerlei goede voornemens, ook op werkgebied. Maar door deadlines, te veel werk of een crisissituatie bij een klant kan de werkstress al snel weer toeslaan. Hoe voorkom je dan dat die goede voornemens weer in de prullenbak verdwijnen?

CBS: arbeidsmarkt blijft gespannen, minder uitzendbanen
De arbeidsmarkt blijft even gespannen, blijkt uit cijfers van het CBS.

ZZP

Onderzoek: wat we (niet) weten over de culturele en creatieve sector
Onderzoekers hebben grondig in kaart gebracht welke blinde vlekken er bestaan over de arbeidsmarktpositie van zzp’ers én wat we wel weten.

VVD, SGP en NSC dienen motie in om zzp-wet te splitsen
Om schijnzelfstandigheid sneller aan te pakken, willen VVD, SGP en NSC het wetsvoorstel over inhuur van zzp’er in twee delen splitsen.

Diversiteit & Inclusie

Online Webinar AWVN 5 maart – Introductie, tools en toepassingen inclusieve werving en objectieve selectie
In de eerste helft van 2024 organiseren AWVN en De Normaalste Zaak een reeks online bijeenkomsten met als thema: Gelijke kansen bij werving en selectie.

Enquête voor vrouwen in live muziek in Europa
Het netwerk voor vrouwen in live muziek (WILM – Women In Live Music) heeft een enquête uitgebracht om een kaart te maken van vrouwelijke crewleden in Europa.

27 februari online bijeenkomst: Inclusief werkgeven: actuele ontwikkelingen in wet- en regelgeving
Deze online bijeenkomst van De Normaalste Zaak staat in het teken van de wet- en regelgeving ten aanzien van inclusief werkgeven.

Boost inclusiviteit binnen je organisatie met de nieuwe training, exclusief voor VNPF leden, Deep Impact: Autisme, zo gek nog niet
In het licht van het zeer succesvolle Congres Podia Festivals Evenementen in september 2023, zet de VNPF wederom een grote stap voorwaarts met een gloednieuwe training gericht op het werken met mensen in het spectrum Autisme in je organisatie. Deze Deep Impact training is speciaal ontworpen om kennis, flexibiliteit en bewustzijn rondom neurodiversiteit te vergroten.

Veiligheid

Wat kunnen werkgevers leren van het rapport Van Rijn? Vijf aanbevelingen
Werken onder strakke deadlines en focus op het leveren van topkwaliteit. Dit komt natuurlijk niet alleen in de mediawereld voor, maar ook in andere werkomgevingen.

Duurzaamheid

7 maart 2024 thema-middag TVD e.a. over onder andere zero-emissiezones
Donderdag 7 maart (14:00 – 17:00) organiseert de TVD (de branchevereniging van Nederlandse Tentenverhuurbedrijven) een kennismiddag met als centraal thema ‘Milieu-elementen en de evenementensector’.

Eigenaar of huurder; bij wie ligt de verantwoordelijkheid voor de informatie- en energiebesparingsplicht?
Verbruikt jullie organisatie meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas? Dan moet je energiebesparende maatregelen nemen.

Marketing

Festivals steeds belangrijker als uithangbord voor merken
Een podium met de naam Heineken, levensgrote feest-wasmachines van Miele en oplaadpunten voor je telefoon van Vodafone. Merken zijn al langere tijd creatief aanwezig op muziekfestivals, en dat zal de komende jaren alleen maar belangrijker voor ze worden.

DEN onderzocht wensen en behoeften van online cultuurpubliek
We weten al dat digitale transformatie een langdurig proces is, waarbij veel stappen te zetten zijn. Veel culturele organisaties zoeken houvast in deze zoektocht: waar kunnen zij hun publiek online het meest mee raken?

Governance

Hoe verhoudt risicomanagement zich tot governance?
Als je weet wat risicomanagement is en hoe je het toepast in je dagelijkse praktijk, is het nog maar een kleine stap om risicomanagement een plek te geven in de gesprekken met je toezichthouders.

Fondsen en subsidies

Stimuleringsfonds publiceert beleidsplan 2025–2028
Onder de titel Wendingen in ons werken zet het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie zich in de beleidsperiode 2025-2028 in om ontwerpkracht te verbinden aan andere culturele sectoren, maatschappelijke organisaties, overheden, de industrie en wetenschap.

Fonds Podiumkunsten publiceert beleidsplan 2025-2028
Met het beleidsplan ‘Ruimte voor beweging’ zegt het Fonds Podiumkunsten in te spelen op de ontwikkelingen in de podiumkunstensector.

Subsidiekans: Europese Festivals Fonds voor Opkomende Kunstenaars (deadline 19 maart)
Het Europese Festivals Fonds voor Opkomende Kunstenaars (EFFEA) is een initiatief van de Europese Festivals Associatie dat opkomende kunstenaars een platform biedt om hun carrière op internationaal niveau te ontwikkelen via festivals.

Alles over SLIM-subsidies: investeer in de ontwikkeling van je personeel
Dit zijn de subsidiebedragen en de tijdvakken voor je aanvraag. Voor 2024 is er in totaal € 47,2 miljoen beschikbaar gesteld onder de SLIM-subsidie.

Belastingen

Laag btw-tarief naar 12%? Belastingen in maatschappelijk perspectief: bouwstenen voor een beter en eenvoudiger belastingstelsel
Het rapport ‘Belastingen in maatschappelijk perspectief’ is door staatssecretaris Van Rij aan de Tweede Kamer gestuurd en heeft tot doel inzicht te bieden in een aantal belangrijke thema’s gekoppeld aan ons belastingstelsel.

Facts & Figures

Spaanse publicatie Live DMA met cijfers poppodia in diverse Europese landen
Het Europese netwerk Live DMA publiceerde in 2023 een rapport met data van 2.280 poppodia en muziekclubs in Europa. Deze rapportage is nu ook in het Spaans beschikbaar.

Regionale verschillen in voorkeuren voor ‘uitjes’
Pretparken zijn vooral populair onder mensen uit het zuiden van Nederland, musea hebben de voorkeur bij inwoners uit de westelijke provincies.

Ledenvoordeel

Webinar ‘Mantelzorg en werk een lastige combi?’ op 7 maart
Op donderdag 7 maart organiseert Zilveren Kruis het gratis toegankelijke webinar ‘Mantelzorg en werk een lastige combi?’. In het webinar wordt besproken hoe je als werkgever kunt omgaan met medewerkers met een mantelzorgrol.

Divers

FDN en NVPI Audio heten voortaan NVPI Film en NVPI Muziek
De NVPI/Film en Muziek vindt dat de relatie tussen NVPI en de twee onderliggende verenigingen in één oogopslag duidelijk moet zijn. Dat is de reden dat ze de namen van de verenigingen hebben gewijzigd.

Intussen in het VK: het beoordelen van de directe impact van de kunstsector in het Verenigd Koninkrijk
De betrokkenheid bij kunst heeft een bredere impact die op drie manieren kan worden gemeten: de impact op de Britse economie, de impact op individuen en de impact op gemeenschappen.

Intussen in het VK#2: ‘Electronic Beats, Economic Treats 2024’, de laatste inzichten in de elektronische muziekindustrie van het VK
De NTIA (Night Time Industries Association) publiceert het tweede jaarlijkse rapport dat diep ingaat op de economische en culturele impact van de elektronische muziekscene in het Verenigd Koninkrijk.

Bekijk hier alle actuele vacatures in de sector.