In deze “uitverkochte” World Blend is Afrika aan Zet met aandacht voor SWP Records, Afrovibes en de showcase van Blue Flamingo & Racheal Botha. Er waren vijf pitches; we hoorden de plaatjes van DJ Michael Baird uit zijn omvangrijke SWP-Collectie; en MC Stan Rijven sprak met Ferry Roseboom over hoe een indie-label als Excelsior opereert in deze bizarre tijden waar podium- en festivalcircuit nagenoeg zijn stilgevallen. Maar eerst wat algemene zaken – je kunt ook de hele avond hier afluisteren.

  1. Sonja Heimann met Algemene Zaken

Omdat de wereldmuziekbeurs WOMEX in Budapest kan niet live doorgaan en is de beurs omgezet in een online event. Aan de registratie voor deze online conferentie zijn wel kosten verbonden. Er zijn dit najaar meerdere internationale muziekbeurzen en conferenties online die soms ook gratis te volgen zijn – check de site. Maak ook gebruik van  de nieuwe rubriek Vraag-en-Aanbod op onze eigen site – als alternatief om virtueel te pitchen. Voorts heeft World Music Forum NL zich aangesloten bij Creatieve Coalitie (CC). Samen met andere culturele organisaties maken we zo een vuist richting de politiek om te zorgen dat de cultuursector op de kaart blijft. De CC heeft een filmpje gemaakt waarin duidelijk wordt gemaakt hoe belangrijk cultuur is voor de maatschappij. Met nuttige cijfers over de economische waarde van cultuur. Zo maakt Cultuur 3,7 % uit van het bruto binnenlands product (BBP) en is zo’n 70% van de uitvoerende musici ZZP-er. Deel dit filmpje!

En tot slot, als ankeiler voor vanavond Afrika Aan Zet: de actie #Soulidarity om Afrikaanse muzikanten te ondersteunen. Voor hen is er geen enkel vangnet in deze coronatijd.

  1. Afrika Aan Zet

2.1. Ferry Roseboom – Excelsior Recordings

Ferry liet zich in zijn jonge jaren inspireren door de artikelen van Stan in Trouw, die verbreedden zijn muzikale horizon. De reden om het platenlabel Excelsior Recordings op te zetten komt uit ‘hoogmoed, dadendrang en wraakzucht’. Dat laatste door slechte ervaringen met een Engels platenlabel. Excelsior kwam in de golf terecht van nieuwe podia en festivals (Lowlands e.a.) die in de jaren negentig opkwamen waardoor er een markt ontstond. Het publiek was nog kleinschalig, maar dat is uiteindelijk goed gekomen. Ferry interesseert zich niet voor het grote geld, als de muziek maar tof is. Wel belangrijk: goed en verantwoord zaken doen! Dus je moet commercieel denken. In het begin van de corona-tijd daalde er een soort lethargie in bij de artiesten van Excelsior, maar uiteindelijk hebben de scheppende muzikanten nieuwe platen kunnen maken. Bijv. de nieuwe plaat van Spinvis is misschien wel zijn beste. Optreden is eigenlijk gewoon ‘een kunstje doen’. Hoe zit het met de investeringen van de zomerhit van Blue Flamingo & Rachael Botha? Door corona hebben ze geen optredens kunnen doen. Dat is heel zuur, ‘maar je herpakt je en ben je blij met wat er wel gebeurd is’. De platenverkoop is in deze tijd wel behoorlijk gestegen, zowel vinyl als cd. Dat is wel bemoedigend. Tip van Ferry: ‘blijf geloven in echte muziek en blijf de muziek tot je nemen; support je local en support je artiest’.

 

2.2. Bob Meijs – Afrovibes

Hoewel alle festivals wegens Covid-19 nagenoeg zijn afgelast gaat de 17e editie van Afrovibes tussen 1-11 oktober gewoon door. De opening is al uitverkocht (30 personen). Check de trailer. Bob is oprichter en bestuurslid. De initiator is de Zuid-Afrikaanse artiest Vuyo Raymond Matinyana. Ze zijn elkaar tegengekomen in de dragqueenscene. Samen in Zuid-Afrika wilde Raymond een festival beginnen om Zuid-Afrika naar Nederland te brengen. Het festival met muziek, dans en theater werd groter en groter. Ze hebben subsidies kunnen aanvragen die hebben bijgedragen aan de professionalisering. Er is inmiddels een voltallig team, met o.a. een programmeur voor de randprogrammering. Afrovibes is ook een co-producerend festival voor jonge Nederlandse makers met een diverse achtergrond en Afrikaanse makers. Nieuwe programma-onderdelen zijn: spoken word, beeldende kunst en grafisch werk. Daar was het stimuleringsfonds een uitkomst voor. Dit jaar een nieuwe route: een kleiner festival – gedeeltelijk live en gedeeltelijk online. Juist nu in een tijd van isolatie en beperking. Verbinding is het artistieke thema; we zijn allemaal met elkaar verbonden. De organisatie heeft gekeken wie er wél kunnen komen, zoals uit Tunesië, of een Senegalees dansgezelschap uit Frankrijk. Aan de Zuid-Afrikaanse theatermaker vroegen ze of ze het stuk konden verfilmen – met een professionele filmploeg. De boodschap was telkens: dit is het budget, wat kun je er van maken. Daar is uiteindelijk veel uitgekomen. Ook het festival gaat mee in de discussie omtrent Afrikaanse kunst en cultuur. Dekolonisatie speelt al jaren volgens Bob, ‘Wiens verhaal wordt verteld, door wie en op welke manier?’. De blik van een niet-westerse wereld van Afrika naar de geschiedenis, naar een gedeelde cultuur.

 

2.3. Michael Baird – SWP-Records

Michael Baird is geboren in Zambia. Zijn navelstreng ligt volgens de traditie begraven onder een grote boom. Zijn kindertijd was vol van Afrikaanse muziek. Op zijn 20ste werd hij beroepsdrummer ook in de jazz, maar zijn Afrikaanse roots speelden maar door. Jazz is ook Afrikaans. Michael produceerde in 1987 zijn percussietrio Sharp Wood en Manfred Eicher van ECM was geïnteresseerd maar traag, Michael gaf het daarom in eigen beheer uit. Zijn eigen muziek uit, én muziek uit Centraal-, Oost- en Zuidelijk Afrika, omdat niemand anders dat deed. Hij heeft geen winstoogmerk, maar hij doet het omwille van de muziek. De Britse etnomusicoloog Hugh Tracey maakte zijn eerste opnamen in 1929 (in het huidige Zimbabwe), wat vervolgens zijn levenswerk werd. Niemand anders was geïnteresseerd in deze “primitieve” muziek. Hij voorzag dat traditionele muziek verloren gaat door urbanisatie, daarom nam hij deze muziek op. Dat inspireerde Michael om zijn eigen veldwerkopnamen te maken vanaf 1996. De meeste Afrikanen leven op het platteland, hun muziek is superieur. Maar door het postkoloniale denken van de voormalige kolonisten en de Afrikanen zelf, wordt de muziek niet gerespecteerd en gaat ze verdwijnen. Michael heeft een serie gemaakt van 22 albums uit Hugh Tracey’s archief. Globalisering verwoest de lokale cultuur, gangsta rap is aantrekkelijker voor de jongeren. Michael presenteert negen nieuwe albums en de docu ‘Mutanuka and Syasiya’, een pakkend pleidooi voor bedreigde traditionele Zambiaanse muziekculturen.

World Blend Café - Afrika Aan Zet

  1. Pitches

3.1. Sinta Wullur:
Voor het bespelen van Global Gongs op lecture concerten die volgend jaar zullen plaatsvinden zoek ik musici die onderdeel van een pool van amateur musici willen uitmaken. Er wordt muziek gemaakt die enerzijds concertant is en anderzijds begeleidingen zijn van teksten, voordrachten, storytelling. Je hoeft geen muzikale achtergrond te hebben, je kunt cursussen volgen om dat te kunnen. Info: https://www.sintawullur.com/

3.2. Otto de Jong:
1. Vanuit de Utrechtse Muziekschool zijn we een wereldmuziek afdeling aan het opbouwen, daarvoor zijn we opzoek naar docenten en studenten. Ook gaan we concerten organiseren in de Marnixzaal aan het Domplein, daar zoek ik artiesten voor. 2. Mijn eigen Indiaas-Nederlandse project Jaipur Junction. Ik ben drummer, componist, boeker en manager van dit zelf opgezette project. Ik wil groeien. In de toekomst zou ik graag willen samenwerken met partijen voor het zakelijke/organisatorische gedeelte.”
Zijn contact: me@ottodejong.com

3.3. Luana Ferreira:
Zoekt pers en ontwikkeling partners voor de Brazilian Music Series Online. Contact: luana.ferreira25@gmail.com

3.4. Clara Rescala:
I am originally from Brazil and moved to The Netherlands a few months before the pandemic started. I was working at a Dutch company for 3 months, but was eventually let go alongside the rest of my team. I am looking for an opportunity to meet other professionals in the Music Business in The Netherlands. I would like to present myself and my professional experience and hopefully get to know new people and started building a new network. Contact: clararescala@gmail.com

3.5. Sandhya Sanjana:
Ik ben op zoek naar een manager die kan werken voor mijn verschillende projecten. Bestaat iemand die kan mij helpen om optredens te krijgen? Contact: sandhya.sanjana@gmail.com

  1. Showcase Blue Flamingo feat. Racheal Botha


Muziek die ooit op 78-toeren platen verscheen is de grote fascinatie van dj Blue Flamingo, alias Ziya Ertekin. Na drie albums voor het Excelsior-label vol uitzonderlijke collages uit het pre-vinyl-tijdperk, lanceerde hij zomer 2020 de festivalhit ‘Boom nama gan gan’. Samen met de Zambiaans-Nederlandse zangeres Racheal Botha. Corona gooide roet in het eten. Aldus geen toernee langs de festivals maar de samenwerking beklijfde. Ze brengen een akoustische set waarin Racheal haar gospel- en Zambiaanse roots laat doorklinken.

Verslag + video: Charlie Crooijmans
Foto’s: Arkady Mitnik