World Music Forum NL verzorgde tijdens WOMEX 2023 in A Coruña de Nederlandse vertegenwoordiging en stand. Tijdens de beurs waren zo’n 2.750 internationale delegates uit 105 verschillende landen aanwezig waaronder zo’n 55 Nederlandse delegates. Er werd overdag flink ge-netwerkt, en er werden volop nieuwe kansen aangeboord. Ook het nieuwe gele Who is Who-boekje met een overzicht van de Nederlandse scene vond tijdens de beurs gretig aftrek.

Bekijk hieronder de foto’s van Eric van Nieuwland. En lees hieronder het uitgebreide verslag van WOMEX en ook het uitgebreide showcase-verslag van de redactie van MixedWorldMusic.com.

Volgend jaar vindt de 30ste jubileumeditie van WOMEX plaats in Manchester UK (van 23 tot en met 27 oktober 2024)! 

WMF@Womex23

De WOMEX sluit de 29ste editie succesvol af in A Coruña, Spanje.

Diversiteit vieren en grenzen overbruggen met muziek

De 29e editie van WOMEX is zondag 29 oktober succesvol afgesloten in A Coruña’s historische gebouw, Teatro Colón, en eindigde met een staande ovatie voor een overweldigend optreden van BCUC, dat ons eraan herinnerde dat de kracht van muziek grenzen en de politiek van sociale conflicten overstijgt. Het evenement bracht artiesten, muziekprofessionals en liefhebbers uit de hele wereld voor 5 dagen vol met netwerken, optredens, discussies, films en meer. Het publiek was een echte weerspiegeling van het wereldwijde karakter van WOMEX, met deelnemers uit alle hoeken van de wereld, Dit benadrukt de toewijding van het evenement om diversiteit te vieren.

De prijsuitreiking was een passende afsluiting, gemarkeerd door een meeslepend en opzwepend optreden van de beroemde Bantu Continua Uhuru Consciousness (kortweg BCUC) uit Johannesburg, die de prestigieuze WOMEX Artist Award voor 2023 in ontvangst mocht nemen; de slotceremonie huldigde ook de prestaties van On The Move, die de WOMEX 23 Professional Excellence Award in ontvangst mocht nemen, en vierde ook de onafhankelijke platenindustrie met de uitreiking van de 20 Top Labels van het Jaar.

Het cultureel en muzikaal diverse evenement werd dit jaar afgesloten met 2750 muziekprofessionals (waaronder 220 uitvoerende artiesten) uit 105 landen, met meer dan 60 showcases van artiesten verspreid over zeven podia en 18 op muziek gebaseerde documentaires. 96 sprekers en mentoren namen deel aan de conferentiesessies en afgevaardigden bezochten de handelsbeurs met 703 exposerende bedrijven met meer dan 250 stands en een radiostudio ter plaatse.

Het samenkomen van culturen en muzieksectoren vormt de kern van WOMEX. Wederom bood het evenement een ongeëvenaard platform voor netwerken, waarbij artiesten in contact werden gebracht met professionals uit de muziekindustrie, platenmaatschappijen, boekingsagenten en festivalorganisatoren en waarbij samenwerkingen en nieuwe kansen werden gestimuleerd. Diversiteit en inclusiviteit stonden opnieuw centraal en er ontstonden cruciale actuele discussies die nieuwe ideeën en samenwerkingsverbanden stimuleerden. Zoals elke editie was er een sterke regionale aanwezigheid.

Citaten van de lofzeggers

Paul Duhaney (Africa Oye) over BCUC:

This is a band (BCUC) which defies being pigeonholed. Drawing inspiration from ritualistic music and ancestral war songs, their performances are an attack on the senses in the best kind of way…blending soul, funk, trance, gospel, and hip-hop, into a sound they describe themselves as ‘afropsychedelia’.”

Balazs Weyer (Hangvető) over On-The-Move:

The movement of people, the circulation of music, the encounters of musicians and music lovers, our songs and their audiences are what created this colourful and creative universe, this blend of cultures, identities, and melodies. So we owe a lot to it…Artistic mobility for me first of all is that – creating chances and opening routes to look into the eye of the other, look into the eye of other cultures, confirm their existence and create that invisible treaty of mutual responsibility. I know your song, so I know you.

WOMEX 23 A Coruña: Recap

Het openingsprogramma van WOMEX 23 op woensdag 25 oktober 2023, Resounding Picasso, was de perfecte start van de editie van dit jaar. De afgelopen vijf dagen gonsde het overdag in Palexco van muziekliefhebbers, professionals en artiesten uit alle hoeken van de wereld, die met elkaar in contact kwamen, discussieerden, netwerkten en het beste uit hun aanwezigheid haalden. De gesprekken omvatten een breed spectrum van dringende kwesties, uitdagingen en actuele zaken.

De onderwerpen varieerden van het snijvlak van muziek en migratie tot technologie en AI. De discussies gingen in op inheemse talen en onderzochten strategieën voor het bevorderen van toegankelijkheid en inclusiviteit binnen de muziekindustrie, de centrale rol van vrouwen, niet-binaire geslachten en etnische minderheden binnen de kunsten, naast vele andere boeiende onderwerpen.

Het stadscentrum van A Coruña werd omgetoverd tot een bruisend muzikaal toevluchtsoord met een indrukwekkende reeks genres om te verkennen. De muziek en artiesten, divers en cultureel rijk als altijd, kwamen van over de hele wereld, van Zuid-Korea tot Argentinië, van La Réunion tot Servië, en overal daartussenin. De ‘Club Summit’ op de late avond bood ondergrondse wereldwijde dansstijlen, gepresenteerd door dj’s en muziekproducenten.

Het filmprogramma vond plaats in de historische Filmoteca de Galicia en belichtte de creatieve geesten van de filmmakers, waarbij artistieke projecten en achtergronden werden verkend via een levendige selectie van 18 documentaires, waaronder nieuwe releases, speelfilms en korte films.

WOMEX 23 A Coruña: Overzicht
2.750 professionals (waaronder 220 uitvoerende artiesten) uit 105 landen die 1.385 bedrijven vertegenwoordigen.
1.010 evenementenpromotors.
570 labels, uitgevers en distributeurs.
460 overheids-, onderwijs- en andere instellingen.
770 individuele boekingsagenten, 700 managers en 320 producenten.
260 nationale en internationale journalisten.
Een bruisende Trade Fair met 703 exposerende bedrijven uit 58 landen en meer dan 250 stands.
Meer dan 60 showcases met 220 muzikanten uit 45 landen op 7 podia.
96 sprekers uit 45 landen in 18 conferenties, 9 netwerksessies, 6 mentorsessies en 3 geassocieerde presentaties.
Om de 21e verjaardag van het filmprogramma op WOMEX 23 te vieren, stond er in A Coruña een selectie van 18 muziekdocumentaires op het programma, waaronder nieuwe releases, speelfilms en korte films.
Het openingsconcert ‘Resounding Picasso’.
Twee WOMEX Awards voor BCUC uit Zuid-Afrika en On the Move uit België.

WOMEX Academy 2023: vindt online en on-site plaats met partners als het
Goethe-Institut Senegal, het Katapult Programma uit Armenië en de Chinese delegatie van SEWEM. WOMEX is partner in verschillende Europese projecten: SEWEM (Sino-European Women Entrepreneurs in Music), Upbeat (het Europese showcaseplatform voor wereldmuziek) en MOST (Bridge to Balkan Music). De WOMEX Radio Studio, in samenwerking met EBU – European Broadcasting Union, NRK (Noorwegen) en RTVE Radio & Televisión Española.

WOMEX reist naar Manchester Voor de 30e jubileumeditie in 2024

WOMEX maakt zich op voor de 30e editie in Manchester, Verenigd Koninkrijk, volgend jaar oktober. WOMEX vindt plaats van 23 tot en met 27 oktober 2024. Het is het debuut van WOMEX in Manchester en de derde editie in het Verenigd Koninkrijk, met de laatste edities in Cardiff, Wales, in 2013 en Gateshead/Newcastle in 2005.

De keuze voor Manchester als bestemming voor de 30e editie van WOMEX getuigt van het bruisende culturele erfgoed van de stad en haar rol als dynamisch centrum voor de wereldwijde muziekindustrie. Manchester’s rijke geschiedenis van innovatie, iconische muziekscene en gepassioneerde gemeenschap van artiesten en muziekliefhebbers maken het een ideale gastheer voor dit mijlpaal evenement.

Manchester Music City werd geleid door het stadsbestuur, met partners Brighter Sound en English Folk Expo, en met extra steun van Arts Council England, British Council, Horizons en Marketing Manchester.

Het WOMEX-evenement vindt plaats op locaties in het hart van het stadscentrum, met Manchester Central als gastheer voor de belangrijkste conferentie en handelsbeurs overdag en locaties als Aviva Studios, Albert Hall, Bridgewater Hall en O2 Ritz waar live muziek wordt gedraaid, naast een programma met internationale films in HOME.