Ben je een zzp’er? Dan heb je misschien wel iets gehoord over het voorstel om de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te verplichten. Dit wetsvoorstel moet er in de toekomst voor zorgen dat verreweg de meeste zzp’ers een basisverzekering hebben afgesloten tegen (langdurige) ziekte en ongevallen. Dus ook zzp’ers in de culturele en creatieve sector.

Het voorstel in het kort:

  • Zzp’ers ontvangen 70% van het inkomen tot aan 100% van het minimumloon als uitkering;
  • Zzp’ers betalen ongeveer 6,5% van het inkomen aan premie, met een maximum van €195 per maand. Deze premie is fiscaal aftrekbaar;
  • De uitkering start na een jaar ziekte, zonder eindtijd, in tegenstelling tot een broodfonds (maximaal twee jaar);
  • De basis arbeidsongeschiktheidsverzekering loopt via de overheid (UWV). Voor een hogere uitkering bij ziekte moet je een particuliere verzekering afsluiten;
  • Zzp’ers zijn verzekerd tot aan de pensioenleeftijd, met gegarandeerde acceptatie ongeacht de (medische) situatie.

Ten opzichte van de oorspronkelijk plannen zijn dit de belangrijkste wijzigingen (via Kunstenbond):

  • Standaard wachttijd: wordt één jaar, waar eerder een keuze was tussen een half jaar, één jaar of twee jaar;
  • Uitkering: maximaal 100% van het minimumloon, waar eerder 143% van het minimumloon als uitgangspunt werd genomen;
  • Premie: 6,5% van de belastbare winst, met een maximum van €195 per maand, waar eerder 8% werd genoemd.

Wij zijn benieuwd hoe zzp’ers over dit voorstel denken. Daarom vragen wij zelfstandigen zonder personeel in de culturele en creatieve sector om mee te doen aan de peiling. Over het onderwerp stellen wij tien vragen. Met deze input kunnen wij de belangen behartigen bij de overheid en politiek, oplossingen en problemen ophalen en in kaart brengen in hoeverre dit voorstel aansluit bij de beroepspraktijk.

Wacht niet langer én deel je mening.

Geef je mening. Vul de peiling in.🚀
 
Peiling: zzp’ers en werknemers zwaar getroffen door btw-verhoging
De voorgenomen verhoging van het btw-tarief op cultuur en media dreigt een directe impact te hebben op de inkomens van zzp’ers en werknemers in de sector. Uit een recente peiling onder 5.100 respondenten blijkt dat een overweldigende meerderheid van de zzp’ers (82%) voorziet dat een verhoging van het btw-tarief van 9% naar 21% een negatieve impact gaat hebben op hun inkomen. Werknemers zijn eveneens bezorgd; meer dan de helft anticipeert op (gedwongen) ontslagen binnen de eigen organisatie als direct gevolg van deze maatregel.

→ Lees verder

 
Ben je een professional in de culturele of creatieve sector?
Het is nú tijd om je ergens bij aan te sluiten. Vul DeAansluitwijzer.nl en vind binnen enkele minuten een belangenorganisatie die voor jou opkomt. Door je aan te sluiten vergroot je je kennis, verhoog jij je inkomen en draag jij bij aan een sterkere sector. Ruim veertig lidorganisaties van De Creatieve Coalitie zijn in DeAansluitwijzer.nl opgenomen.

→ Ga naar DeAansluitwijzer.nl en vind jouw match