Zzp’ers in de culturele en creatieve sector opgelet. Er is een conceptwetsvoorstel gepubliceerd die de opvolging moet worden van de wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelaties). Deze wet moet schijnzelfstandigheid tegengaan en zzp’ers meer zekerheden geven. De Creatieve Coalitie wil namens haar leden een officiële reactie geven op dit wetsvoorstel. Daarvoor hebben wij de hulp nodig van zzp’ers en vragen wij hen ter consultatie.

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) kwam vorige maand met het wetsvoorstel ‘Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’. Concreet draait de wet nog steeds om de vraag wanneer er sprake is van een arbeidsovereenkomst en wanneer iemand daadwerkelijk een zelfstandige is. Krijg je betaald, moet je het werk zelf doen en is er sprake van gezag? Met name de kwestie omtrent gezag blijft zorgen voor onduidelijkheid. De regering wil deze onduidelijkheid wegnemen. 

Toch deed de voorgestelde wetswijziging veel stof opwaaien onder zzp’ers. Is dat terecht of onterecht? De Kunstenbond heeft een explainer geschreven over de wet en vertelt wat daarvan wél klopt en wat niét.

Deel je ervaring in de enquête

De Creatieve Coalitie vertegenwoordigt als koepelorganisatie vrijwel alle beroepsdisciplines in de culturele en creatieve sector. Wij zijn, samen met de Kunstenbond, benieuwd naar wat zzp’ers in onze sector vinden van het wetsvoorstel. Op basis van deze input schrijven wij een officiële reactie richting de regering.

Wil jij je ervaring en opvattingen met ons delen als zzp’er zodat wij tot een goede reactie kunnen komen.

👉 Vul de enquête in vóór 7 november 2023 en spreek je uit

👉 Wat betekent Prinsjesdag financieel voor mij?